БАСЕЙНИ

Термалната зона разполага с 4 вътрешни и външни басейна оборудвани с множество водни струи, които спомагат за отпускане на мускулите и освобождаване от стреса.
Терапевтичният басейн с минерална вода с температура до 38°C е подходящ за профилактика на болести на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, за рехабилитация и подобряване на ортопедични и травмалогични състояния, при гинекологични и кожни проблеми.
Външен басейн: T 34 – 36°C, D 1.3 м
Терапевтичен външен басейн: T 38°C, D 1.45 м
Вътрешен басейн: T 30-32°C, D 1.3 м
Вътрешен контрастен басейн: T 10-15°C, D 1.3 м

БИЛКОВА ИНФРАРЕД САУНА

Т 60°C, влажност 35-40 %, препоръчителен престой 2х15 мин

Инфраред сауната затопля помещението с инфрачервени лъчи. Те загряват само тялото и не затоплят околната среда и кабината, като това не натоварва сърцето и дава възможност на хора със сърдечно-съдови проблеми и високо кръвно налягане да я ползват без притеснения. Дълбокото проникване на инфраред лъчите в кожата допринася за нейното почистване, омекотяване и сияен тен. Здравословното въздействие на сауната е засилено и от благотворния ефект на лечебни билки. Има изключително положително въздействие върху дихателната система, кожата и косата.  Билковата сауна повишава имунитета и е подходяща за укрепваща процедура при възстановяване на организма.

ПАРНА БАНЯ

Т 55°C, влажност 95-100 %, препоръчителен престой 20 мин

Парната баня е топло помещение с висока влажност и постоянното впръскване на пара с различни аромати или соли, подходящи за белите дробове и дихателните пътища. Престоят засилва имунитета, подобрява обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Облекчава симптомите на артрит, ревматизъм, болки в ставите, болки и напрежение в мускулите. Подходяща е и след тренировка. Парата стимулира притока на кръв към кожата, порите се отварят и почистват. Отмиват се мъртвите клетки, изхвърлят се токсините и тялото се чувства отпочинало. Парната баня е идеалният начин за поддържане на здрава кожа. Процедурата не е подходяща за бременни и хора със сърдечно-съдови заболявания.

ФИНЛАНДСКА САУНА

Т 80-100°C, влажност 25-30%, препоръчителен престой 2х10 мин

Финландската сауна е благоприятна за подобряването на тонуса, кръвообръщението и за засилване на имунната система. Тя е традиционен, ефикасен и безопасен метод за премахване на токсините от тялото. Поради своите високи, но поносими температури (от 80 до 100°C), финландската сауна повишава температурата на тялото, което от своя страна стимулира потните жлези и предизвиква дълбоко изпотяване. Така тялото отделя множество токсини и вредни вещества. Използва се за детоксикация, облекчаване на болката, служи за облекчаване на стреса и повишаване на настроението, спомага за редуциране на излишните килограми.

ХАМАМ (ТУРСКА БАНЯ)

Т 45°C, влажност 90-95 %, препоръчителен престой 20 мин

Действието на хамама върху тялото е релаксиращо, успокоява нервната система, подобрява съня и общото състояние, намалява тревожността и повишава настроението. Хамам масажът ефективно почиства кожата, стимулира нейната регенерация и обмяната на веществата, забавя стареенето, а маслиновото масло, което е неразделна част от процедурата, овлажнява и подхранва. Един от най-полезните ефекти на турска баня е, че ускорява обмяната на веществата и помага за редуциране на теглото. Хамамът помага за отпускане след тренировка и има положително въздействие при контузия. Използването на турска баня не е препоръчително за хора с възпалителни кожни заболявания.

Процедури >>

СОЛНА СТАЯ

Т 32-36°C, влажност 30-40 %, препоръчителен престой 20 мин

Солната терапия подобрява здравето чрез вдишване и излагане на тялото на сухи аерозоли. В солната стая се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Халотерапията влияе благоприятно върху респираторни заболявания на дихателните пътища, както и върху различни кожни заболявания. Солната терапия е напълно безопасна, неинвазивна, без странични ефекти и потенциални рискове за здравето. Един сеанс от 20 минути се равнява на 2 часа разходка в борова гора.