Знаеш ли, че:
Бананите са четвъртият най-консумиран продукт в света след пшеницата, ориза и царевицата.
В света са известни повече от хиляда сорта банани, но повечето от тях не са годни за консумация.
Всеки жител в Уганда консумира повече от 220 килограма банани годишно, приготвяйки с тях предястие, основно и десерт.
Банановото дърво е тревисто растение, достигащо височина от 12 метра и поради тази причина много хора смятат бананите за най-голямата билка в света.
И противно на логиката ми, а може би и на твоята, думата „банан“ идва от арабски и не означава жълт, а пръст на ръка.
Може би вече се чудиш защо ти казвам всичко това? Днес е 15-ти април и е Денят на банана! Черпя те с 3 бананови идеи как да го отбележиш подобаващо като използваш дори и кората.
1. Превърни се в новия мастър шеф и изпечи ароматен бананов хляб
Абсолютна класика в жанра на печивата и тотален фаворит на любителите на тестени и сладки храни едновременно, въпреки че за мен все още остава загадка защо се нарича хляб, а не кекс? Не съм правила хляб толкова много пъти, но доколкото си спомням там не се слага такова количество захар. Е, бананов хляб или бананов кекс няма значение, защото той е любимото ми следобедно изкушение с вълшебен вкус, което никога не оцелява до следобед. Този кекс е с наситен вкус на банани и карамелен аромат, който е просто божествен и не можеш да объркаш. Той е перфектната закуска или следобеден десерт, подходяща компания на чаша кафе или чай, а най-сладък е скришом, докато никой не е разбрал, че си хапнал още едно парче. Банановият хляб се приготвя много бързо и лесно, а това, което до отличава от традициоанните кексове е, че е много сочен и засищащ.
Необходими продукти:
банани – 4 броя (3 за сместа и 1 за декорация); бананите трябва да бъдат меки, презрели и със стайна температура
лимецово брашно – 1 ½ чаена чаша (или друго по избор)
яйца – 2 броя (със стайна температура)
краве масло – 50гр.
тръстикова или кокосова захар – 2/3 чаена чаша
бакпулвер – 1 ч.л.
канела – 1 ч. л.
½ ч.л. индийско орехче
стафиди, сушени боровинки или парченца черен шоколад 85% какао (по желание)
Начин на приготвяне:
Като един типичен кекс и банановият хляб се пече на 180 градуса, а докато чакаш да загрее фурната, можеш да разтопиш маслото.
Постави цялото количество в касерола на котлона на средна или висока степен и го изчакай да заври. След това разбърквай леко докато се получи кафеникав цвят и внимавай да не прегори, защото ще започне да горчи. След това го махни от котлона и го остави да се охлади.
Докато чакаш маслото да изстине, обели 3 от бананите и ги намачкай с вилица. След това към тях добави и яйцата. Леко ги разбий, за да се получи еднородна смес.
В отделна купа смеси всички сухи съставки – захарта, брашното, бакпулверът, канелата и индийското орехче.
Към тях добави и баново-яйчената смес, и разбий добре с миксер.
Добави и вече охладеното масло. Сместа, която си получил трябва да бъде по-гъста от тази за обикновен кекс. Накрая прибави и стафидите, боровинките или парченцата черен шоколад.
Препоръчвам ти да използваш правоъгълна форма за печене с хартия за печене като намажеш страните на формата с малко масло, за да не залепва сместа.
Срежи последния банан на 2 по дължина и го постави върху вече излятата смес във формата. Поръси след това с малко кафява захар за още по-неустоим карамелизиран аромат.
Необходимо е хлябът да се пече 50-60 миниту във фурната, а след това провери с клечка за зъби дали е готов.
Остави го да се охлади добре за няколко часа и после нападай. Мммм вкусно.
2. Докато чакаш хляба да се изпече – пробвай да нахраниш и косата си с тази чудна маска с банан.
Всичко, което ти е необходимо е банан, жълтък и малко зехтин. Намачкай банана, добави разбития жълтък и зехтин, и намажи по цялата дължина на косата си. Ако косата ти е по-дълга и гъста, умножи съставкие х2. Прибери косата си в шапка за баня и стой така поне 30 минути. Повтаряй маската 2 пъти в месеца и се радвай на гъста, лъскава и обемна грива.
3. И за финал – не изхвърляй банановите кори! Те ще лъснат кожените ти обувки – втрий кората в кожата, за да я почистиш и полираш. Освен това банановата кора ще ти и помогне в борбата със следите на времето благодарение на антиоксидантите и витамин C. Разтрий бананова кора върху кожата на лицето си и я остави да действа за 30 минути. След това го измий и намажи с хидратиращ крем. Можеш да повтаряш процедурата три пъти седмично за оптимален резултат.