c9a2f7aa6f75f75ec7b32c33f9cdbdd52ca0d294.jpg

Колаген - тайното оръжие в борбата за младост и красота

Искрящ поглед, блестяща копринена коса, плътни устни, красиви нокти и да! - сияйна млада кожа. Това определено е мечтата на всяка жена! А ако ти кажа, че всичко това може да се постигне само с едно нещо. И дори без кой знае какви усилия! Някои го наричат чудото за красота и самочувствие. Негово величество - колагенът! Истината е, че колагенът е основния структурен протеин в човешкото тяло. Без него не само няма да сме красиви - без него няма да сме и здрави. Но днес няма да задълбочавам в темата за здравословните проблеми, породени от недостига на колаген, а в по-приятната и свежа част - как да бъдеш с перфектен външен вид, благодарение на колагена.

Колко колаген ти е необходим?

Разбира се, количеството колаген, който ти е нужен зависи от възрастта и състоянието на кожата ти. Но може да се каже, че обикновено необходимото количество варира между 5 mg и 15 mg. За съжаление с течение на годините организмът започва да произвежда все по-малко количество колаген. Смята се, че след 25-годишна възраст тялото произвежда с около 1,5% колаген по-малко годишно, като процентите се увеличават с напредването на възрастта. Ето защо редовното снабдяване на организма с тази толкова ценна съставка е най-лесният начин да се бориш със следите на времето върху кожата, а освен това да се погрижиш и за здравето си!

Колагенът - верният съюзник за запазване на красотата и младостта

Колагенът е главният „отговорник“ за красотата и еластичността на кожата. Затова той се превърна в модерна супер хранителна добавка. Постоянно и интензивно ни заливат океани от реклами с най-различни продукти с колаген, всеки един от които, обещаващ чудеса и вълшебни резултати. Преди да посегнеш обаче към който и да е от тях, можеш да направиш нещо още по-полезно за себе си – храни се правилно! И още нещо - освободи се от вредните навици, които рушат колагена.

Какво причинява недостиг на колаген?

Вече стана ясно, че с течение на времето, естественият колаген в тялото ти намалява. Но това не е неговият единствен враг. Някои от следните фактори също не са сред приятелите му: прекалено големия прием на рафинирани храни, захари и трансмазнини – или накратко неправилното хранене. Прекалено малкото приемане на вода, силният и продължителен стрес, хормоналните проблеми, честото и незащитено излагане на слънце, пушенето. Не са малко, но пък лесно могат да бъдат премахнати от ежедневните ти навици. Като че ли е най-лесното да започнеш да се храниш правилно, нали?

Връзката на полезните храни с колагена

Знаеш колко е важно човек да се храни пълноценно и възможно най-здравословно. Храните, богати на витамин С, могат да спомогнат за естественото производство на колаген в тялото. Добре е да включиш в режима си храни като сирене, домати, цитруси и риба. Стар и изпитан метод е консумацията на храни, които са богати на желатин - например костни бульони. Можеш да наблегне и на:

  • маслините – освен колаген, те също съдържат сяра, която предотвратява отпускането на кожата. А и не позволяват появата на акне.

  • морковите – те подпомагат кръвообращението и предотвратяват разграждането на колаген и еластин в кожата. А съдържащият се в тях витамин А стимулира производството на колаген в организма.

  • яйцата – в жълтъка се съдържа колаген. Те също съдържат и сяра, която подпомага синтеза на колаген.

  • авокадо – то успешно се бори с бръчките и петната по кожата, предпазва кожата от свободните радикали. Може да се използва масло от авокадо, което да се нанася външно върху кожата.

  • фасул – той е богат на хиалуронова киселина и на цинк, който е полезен за стимулирането производството на колаген.

  • пуешко месо – то съдържа карнозин, който забавя процеса на стареене на кожата. И също е богато на цинк.

Не забравяй освен полезните белтъчини (пилешко и телешко месо, риба) и за пресните плодове и зеленчуци, които са богати на витамин С.

Спазвай тези прости правила и много скоро ще изгладиш кожата си, ще подобриш зрението си, ще развееш буйната си коса досущ като Рапунцел, а гъвкавата ти походка на газелка ще привлича възхитени (и завистливи) погледи!

Назад към всички блог публикации