b9c61652836d76c4f2796cd4e2554cfcd910ba55.jpg

Финландска сауна

Т 80-100°C, влажност 25-30%, препоръчителен престой 2х10 мин

Знаете ли, че думата сауна идва от финландски и означава баня? Сама по себе си сауната е вид традиционна баня, но с горещ въздух. Основна цел на престоя в сауна е напарване на тялото посредством силно затопляне, което да доведе до обилно отделяне на пот. Този тип бани имат не само хигиенна, но и оздравителна роля, а финландците се отнасят с особена почит към тях. При преселване това е била първата постройка, която се е издигала. Именно в сауната са раждали и са подготвяли починалите за погребение. В древността тя се е считала за свято място, и дори и днес казват: „В сауна трябва да се държиш, както в църква."

В наши дни сауната е един от символите на Финландия и съществена част финската култура. Същевременно, благотворното ѝ влияние върху здравето води до широкото ѝ разпространение по целия свят. Финландската сауна, известна още като суха сауна, е може би най-известният и широкоразпространен вид. Финландската сауна е място за отдих, релаксация и усамотяване, и има доказани ползи за подобряването на тонуса, кръвообращението и засилването на имунната система.

Детоксикация

Финландската сауна е чудесен способ за детоксикация на организма – традиционен и ефикасен метод за премахване на токсините от тялото чрез потене. Поради своите високи, но поносими температури, вариращи между 80 и 100°C, финландската сауна повишава температурата на тялото, което от своя страна стимулира потните жлези и предизвиква дълбоко изпотяване. Човешката пот е съставена основно от вода, но в нея се съдържат и някои изключително нежелани токсини като мед, олово, никел, натрий, живак, както и множество вредни химикали.

Облекчаване на болката

Друг положителен ефект от високата телесна температура е разширяването на кръвоносните съдове, което спомага за увеличаване циркулацията на кръвта. Това задейства естествените оздравителни процеси в човешкото тялото и води до успокояване на болките в ставите и мускулите, както и ускорява зарастването на натъртвания и порязвания. Ето защо специалистите препоръчват на активно спортуващите 10-минутен престой в суха сауна след тренировка, който значително ще ускори възстановяването на тялото им.

Облекчаване на стреса и повишаване на настроението

Доказано е, че когато човешкото тяло е изложено на висока температура, то освобождава ендорфини – невротрансмитери на настроението, които имат аналгетични и успокояващи качества. Това, съчетано с факта, че атмосферата във финландските сауни е спокойна и тиха, я прави ефикасно средство срещу стрес, тревожност, депресия и безсъние. В действителност, много лекари във Финландия редовно предписват такъв вид терапия при пациенти, страдащи от подобни заболявания.

Помощ при лечение на сърдечно-съдови заболявания

Изследванията показват, че човешкото сърце може да ускори своя ритъм от 60-70 удара в минута до 110-120 удара в минута при престой в традиционната финландска сауна, а след това да забави до под средната скорост по време на процеса на охлаждане. Тези резки температурни промени тренират сърдечните мускули и повишават сърдечния дебит, като по този начин подобряват здравето на сърдечно-съдовите системи.

Загуба на излишни килограми

Използването на суха сауна може да се сравни с това да правите леки физически упражнения. Тя помага за изгарянето на около 300 калории за една средно дълга сесия. Редовните терапии, съчетани със здравословен и балансиран хранителен режим, както и умерено физическо натоварване ще ви помогнат да се разделите с излишните килограми, и да останете здрави.