027b1f00c05226e66f4459189984264ac8a81b97.jpg

Наръчник по нищоправене за щастливи хора

Ще те питам щастлив ли си, а ти ще ми отговориш „Не“ или „Не знам“ и ще обвиниш стреса за това. Стрес – тази коварна думичка, толкова кратка, а съдържаща в себе си толкова негативи. Но днес избирам да се фокусирам върху позитивното и ще те запозная с моята концепция за сладък живот или 5 прости съвета как да бъдеш по-щастлив докато не правиш нищо кой знае какво по въпроса. Е, не буквално нищо.

  1. Започвам с клишето – намери си хоби. Определи си един ден и час от седмицата, за да правиш нещо любимо – пей, танцувай, рисувай, спортувай, реди пъзели, запиши се на курс по грънчарство, научи се да плетеш на 5 куки или каквото друго сметнеш, че ще донесе спокойствие на ума и съзнанието ти. Хобито е най-здравословният начин да си подариш парченце време, освободено от други грижи и задължения и просто да се насладиш на момента. Тук и сега.

  2. Ходи на масаж по-често. Не, това не е глезотия, скъпо удоволствие или модерна приумица, която те кара подсъзнателно да харчиш повече пари за нещо, които реално не ти е необходимо. Масажът не е и парче от любимата ти торта, с което си угаждаш от време на време като не си на диета. Напротив, това е един от най-древните методи за лечение на тялото от различни заболявания. Ако и ти като мен работиш продължително седнал в една и съща поза – то масажът е средство от първа необходимост. Във време като това, в което е необходимо да съм винаги на разположение, масажът се е превърнал за мен в лукса на спокойствието. А нали знаеш – спокойните хора са щастливите хора. Опитай и ти и ми благодари после.

  3. Пробвай да дишаш осъзнато, а не по навик. Просто седни удобно, абстрахирай се от всичко останало и насочи вниманието си върху дишането. Нека мислите и чувствата ти просто да идват и да си отиват от теб. Приятно е, нали? Пробвай да го правиш по-често, особено в много напрегнати ситуации и виж резултата – умът и тялото ти се успокояват, сякаш с всяко вдишване и издишване редиш още едно парче от пъзела, наречен „Щастие.“

  4. Мини офлайн и включи режим на дигитален детокс. Признавам, това звучи доста трудно за мен, може би дори малко невъзможно. Но времето, в което живеем с теб, е бързо – правиш всичко с един клик на телефона си, а липсата на интернет връзка в дъждовен неделен ден може да те изкара извън равновесие. Въпреки това, когато не си доволен от външния си вид, обикновено избираш диета или нов абонамент за фитнеса, а когато страдаш от дигитален стрес, защо продължаваш ежедневно да се облъчваш с него? Определи си един ден седмично без телевизия, без новинарски сайтове, без социални мрежи и най-вече без смартфон! А за двойна доза детокс – можеш да комбинираш този ден с ходене на СПА. Мммм....

  5. Намери баланса и опитай йога. Това за мен е един от най-леките и приятни начини да се почувстваш по-добре в кожата си. Има толкова различни видове йога и независимо на каква се спреш – по-динамична или по-релаксираща, хармонията, която ще внесе тази практика в живота ти, е поразителна.

Това накратко е моята концепция за сладък живот, която може да бъде и твоя. Нов навик се създава само за 21 дни. Ще те питам отново дали си щастлив на 28-ми февруари.

Назад към всички блог публикации