951e76d02125a2bbf203a63145078cf977948ce4.jpg

Медицински процедури

Лечебен масаж

За произхода на думата „масаж“ има множество теории – дали идва от гръцкия глагол (massō) „пипам, докосвам, работя с ръцете..“, арабското massa, което означава „да докосвам, чувствам и пипам“ или френското massage - „фрикция при месене“ – със сигурност напомня за същността му. Лечебен масаж има от древността – това е техниката на контролирано прилагане на натиск върху тялото с ръце, или с механични уреди или устройства. Лечебен масаж се прилага за подобряване на тонуса, състоянието на мускулите, нервната система, общото здраве и кондиция на човека.

История на лечебен масаж

Ползите от прилагането на лечебен масаж са известни още преди Новата ера – прилаган за релаксация, превенция, здраве. Древните китайци и индийци са познавали техниката му и са го използвали в ежедневието си. Индийците са съчетавали ефекта от лечебен масаж с парната баня – от парата, порите се разширяват и благоприятното действие на лечебния масаж е подсилено. А китайците, от своя страна, използвали лек натиск върху определени точки на тялото, за да подобрят физическото си състояние – също начална форма на превенция на здравето или лечебен масаж. Информация откриваме в тяхна книга от 2600 г. пр. Хр., в която се говори за акупунктура, тай-чи и акупресура.

За ценността на красотата и грижата за здравето в Египет сме чували всички. Египтяните, подобно на индийците, прилагали лечебен масаж, в съчетание с парна баня – грижели се за краката, гърба и ставите си.

И разбира се, няма как да пропуснем заслугите на гръцката и римска цивилизация, като откриватели на ползите от лечебен масаж. И тук задължително трябва да споменем името на Хипократ, който е твърдял, че лекуващия трябва да умее техниката на масажа. В своите трудове, Аристотел също подкрепя тази тезата. Така постепенно достигаме до времето на гладиаторите, които са се възползвали от лечебен масаж, минерални извори и терапии с вода. И малко след това идва и името на Гален, определян като най-задълбочен мислител на античната медицина – който разделя масажите на видове – лечебен масаж, масаж с масла, сух масаж и други.

И въпреки, че информацията за произхода на тази процедура не е съвсем ясна, при всяка от посочените цивилизации, лечебен масаж е медицинско средство, която влияе ползотворно на духа и тялото!

 Лечебен масаж 1
 Лечебен масаж 2
 Лечебен масаж 3

Ползи от лечебните масажи

Лечебният масаж бива предписван като медицинска терапия или профилактика. Специалистите съветват да посещаваме масаж веднъж месечно. Ползите в отпускането, редуциране на болки в мускулите, намаляване на стреса, са доказани!

- По време на (лечебен) масаж се отделя ендорфин и поради тази причина сме толкова отпуснати след масаж, доспива ни се и сме доста по-спокойни.

- Практикуването на лечебен масаж води до регулиране нивата на епинефрин и кортизол, които хормони влияят на кръвното налягане.

- Успокоява болки, схващания, спортни травми.

- И една от любимите ползи за дамите – лечебен масаж, тип антицелулитен води до намаляване на целулита, като подобрява циркулацията на кръв към мускулите.

Видове лечебен масаж

На първо място, съветваме нашите гости да преминат през консултация с нашите кинезитерапевти и при здравословни проблеми – медицински специалисти, за да препоръчаме най-добрата процедура и терапия за вас. Ще споделим няколко основни вида масаж и лечебен масаж, за да се ориентирате и сами, от какво имате нужда:

- лечебен масаж – класически масаж – това е базова форма на масаж, която не се фокусира върху конкретен проблем, цели общо тонизиране и отпускане на тялото. Включва продължителни, въртеливи движения, които не предизвикват болка.

- лечебен масаж – спортен масаж – насочен към хора, изпълняващи по-сериозна физическа активност. Концентрира се върху мускулите, предотвратява контузии и спомага отпускане на схващания.

- лечебен масаж - точков масаж – по-специализиран масаж, който е насочен към области на мускулно схващане. Точковият масаж е важен, за да се предотвратят травми и контузии.

- лечебен масаж – дълбокотъканен масаж – по-силов и съответно по-болезнен масаж, влияе на по-дълбоките слоеве на мускулите и тяхното отпускане.

- лечебен масаж – антицелулитен масаж – това е силно специализиран масаж, който спомага изхвърлянето на задържаната вода в тялото, в областите на третиране.

Лечебен масаж в Aquahouse Thermal & Beach

Лечебен масаж е един от даровете на съвременната медицина, спа центрове и зони за релакс и красота. А още по-ползотворен и полезен за духа и тялото бива лечебен масаж, който получаваме на морския бряг. Aquahouse Thermal & Beach съчетава минерална вода, слънце, морски климат. Самата комбинация е достатъчна, за да се почувствате по-здрави, спокойни, енергични.

Ние ви предлагаме лечебен масаж и селекция процедури, предназначени за хора, които имат нужда от лечение, рехабилитация, профилактика, или просто от почивка.

Заедно с разнообразните възможности на СПА центъра, лечебен масаж е най-добрия начин да забравите ежедневието си, докато гостувате на здравния център. И както в древния Рим хората са съчетавали парна баня и лечебен масаж, какво по-добро доказателство за ползите на тази „поредица“ можем да получим. Ето и какъв масаж или лечебен масаж ви предлагаме в Aquahouse Thermal & Beach:

- Класически масаж

- Арома масаж

- Лечебен масаж с магнезиево олио

- Рефлексотерапия

- Спортен масаж

- Релакс масаж

- Бали масаж

- Тайландски масаж

- Аюрведа масаж

Можете да се насладите на всеки един от горе изброените, но тук ще отделим специално внимание на лечебен масаж с магнезиево олио. Магнезиевото олио е невероятен начин за приемане на магнезий – от една страна хидратира, а от друга – зарежда мускулите с жизнено важния за тях магнезий. Този тип лечебен масаж помага за по-добър сън, релаксира уморените и претоварени мускули и доставя високи количества магнезий на организма. При засилено движение, този лечебен масаж ще повиши кръвообращението в натоварената зона и ще засили циркулацията на кръв, като по този начин мускулната „треска“ ще се облекчи. Но също, ще спомогне за нормалното функциониране на нервната система и ще намали чувството за умора и отпадналост.

Заповядайте в курорта "Св. св. Константин и Елена", където морската вода се среща с минералната, слънцето топли душата и тялото, а удобствата на комплекс Aquahouse Thermal & Beach ви пренасят в следващо ниво на релакс и удоволствие. Заедно с възможностите на СПА центъра ви предлагаме терапии, масажи, лечебен масаж, процедури и терапии. Персоналът ни е висококвалифициран, за работа с апаратура, кинезитерапия, козметични процедури и прилагане и лечебен масаж. Доверете ни се, отпуснете се под лъчите на слънцето, слушайки звука на морските вълни – за да бъдете по-здрави и щастливи!