0c1769e4bf4ea57fe94ce3b65424f50195b6253c.jpg

Неподозирани ползи за здравето от класическия масаж

Времето за себе си е най-ценното време. Напоследък има толкова много начини да си подариш време на релакс, блаженство и удоволствие в някой от модерните СПА или Beаuty центрове, че можеш да се почувстваш дори леко объркване - на кой от тях да заложиш като най-подходящ за теб. Разбира се, добре понякога да залагаш на най-новите, най-модерните процедури и терапии, но не забравяй, че изпитаното, традиционното, класическото винаги е най-правилният избор.

Класическият масаж

Ще те пренеса поне 2 хилядолетия назад – когато още древните египтяни са открили чудото наречено „масаж“. Още тогава древните са разбрали колко благотворно и полезно е въздействието му – и за физическото, и за психическото здраве. От тогава до сега масажът е завладял целия свят и се е развил в най-различни практики и техники в отделните страни и култури – но където и да е, в която и да е точка, на който и континент да е, ще чуеш само положителни отзиви за него. Класическият масаж е известен още като Шведски. В този си вид се развива в средата на 19-ти век в Швеция и се налага постепенно във всички европейски школи. Характерни за него са бавните и плавни движения. Мускулите се масажират нежно, използват се и терапевтични техники с леко потупване. Комбинацията от движенията осигурява максимална циркулация, релаксация и възстановяване на мускулатурата.

Класическият масаж – ползи

Класическият масаж може да бъде на цялото тяло – пълен масаж или частичен – когато се масажират гърба, врата или рамото, ръцете или краката. А ползите, вече няколко пъти споменах, са безспорни и доказани. Сега – по-подробно защо след него се чувстваш буквално като прероден:

Отпуска стегнатите мускули

Самите движения, които се използват при класическия масаж – леки, дълги и дълбоки кръгови – отпускат мускулите и правят тялото ти по-гъвкаво. Освен, че ги отпуска, масажът намалява и съществуващата болка в мускулите. Като цяло тонусът на мускулатурата се подобрява, което пък прави движенията на тялото ти по-свободни, леки и плавни.

Премахва болката

При масажа към онези части от тялото, където изпитваш болка, се насочва повишен кръвопоток, което води до намаляване на възпалението и по-бързо възстановяване на тъканите. Така можеш да си подариш не само свобода и лекота на движенията, но и да забравиш за болката в гърба, врата, раменете, кръста. Доказано е, че дори главоболието изчезва. Много полезно е въздействието на масажа и при хора с мигрена.

Освобождава от стреса

Няма човек в наши дни, който да е пощаден от ежедневния стрес. При него се повишава отделянето на хормона кортизол. Научно е доказано, че един от страничните ефекти на масажа е намаляването на производството на кортизола с близо 30%. И нещо повече – в следствие на масажа, в организма ти се отделя повече серотонин – един от хормоните на щастието, който носи добро настроение и намалява възможността да изпаднеш в състояния на тревожност и депресия.

Действа релаксиращо

Естествено след намаляването на стреса и тревожността, което се постига след масажа, е успокоената нервна система – така се постига пълна релаксация. При масажните движения се осъществява постоянен контакт с нервните окончания, което не само релаксира, но и изостря сетивата и „изчиства“ съзнанието.

Подобрява съня

Успокоената нервна система след масаж води до справянето със смущенията на съня и подобряване на неговото качество. Според учените при масаж се повлияват делта вълните в мозъка, които спомагат за постигането на дълбок сън. Това обяснява и факта, че по време на масаж, обикновено хората се отпускат до степен за заспиване.

Действа енергизиращо

И това е едно от чудодейните въздействия на масажа – едновременно да те релаксира, но и да те тонизира и енергизира. Затова и след масаж чувството е едновременно на успокоение и релакс, но и на прилив на жизненост и енергия. Дължи се на повишаването на циркулацията на кръвта – организмът ти се зарежда с полезни вещества и всички зони на блокирана енергия биват отключени, за да се изпълни тялото ти със сила и виталност.

Премахва токсините

И това е следствие на повишената циркулация - потокът на лимфата също се повишава и това спомага токсините от организма да бъдат изведени по-бързо извън тялото. А това води до по-голяма енергичност, чувството, че тялото е по-силно и по-тонизирано. Ускоряват се и обменните процеси.

Засилва кръвообръщението, подобрява работата на сърцето и регулира кръвното налягане

Повишената циркулация в цялото тяло помага да се доставят до всички точки повече хранителни вещества и кислород, а отделените токсини не затормозяват вече организма. Масажът е и един от най-безвредните и ефективни начини за регулиране на кръвното налягане.

Подобрява храносмилането

При премерен външен натиск в точно определени зони на корема се стимулира перисталтиката, което подобрява храносмилането и се избягва риска от неприятното подуване на корема.

Улеснява дишането

Ускореното кръвообръщение подобрява работата и на белите дробове и организмът изхвърля по-лесно въглеродния диоксид. Ето защо масажът е много препоръчителен и за всички, които имат астма, защото води до облекчаване на състоянието.

Повишава имунитета

Неслучайно масажът е препоръчителен и в сезоните на различните вирусни инфекции. Тъй като се повишава потока на лимфа в тялото, спомага се и за произвеждането на повече бели кръвни клетки – а това благоприятства стабилността на имунната система на организма. Препоръчват се серия от масажи, за да се поддържа имунитета в добро състояние и дори да се повиши.

Подобрява състоянието на кожата

Освен за здравето, масажът помага и за подобряването на външния вид – тъй като спомага кожата да се храни по-добре с полезните вещества. Кожата става по-свежа, еластична и тонизирана. Освен заради полезните вещества, този ефект се постига и поради факта, че при масажа се отделят най-повърхностните епидермални клетки и порите се отпушват.

Действа подмладяващо

Няма как след масаж да не изглеждаш по-добре. По-красивият вид на кожата, постигнатият релакс, чувството на щастие и спокойствие, изчистените токсини, енергизирането, подобрената концентрация неизменно водят до едно – по-свеж, тонизиран и подмладен вид!

Както виждаш – ползите от класическия масаж са толкова много! И неоспорими. Така че – не отлагай и си подари този източник на здраве и красота, а до края на юни за всеки закупен цялостен Класически масаж ще получиш и 3 часа безплатен релакс във Водната зона на комплекса!