8bbc85402b6627ffc305d271bc06ac8b4cf382ff.jpg

Плуването и невероятните ползи от него

Със сигурност няма друго занимание, което да носи толкова много ползи и благини за човека като плуването. За какъвто и благоприятен ефект да се сетиш – то ще се окаже, че с плуване може да го постигнеш. Всеки, който плува редовно изглежда щастлив, свободен, уравновесен, красив и най-важното – той е здрав! Неслучайно в Древна Гърция, плуването е било задължителна стъпка в образованието на всеки човек – наред с четенето. А който не ги умеел, бил строго порицаван. Имало дори израз за крайно неуспял човек: „Той е неграмотен – не знае да чете и да плува“. Плуването било на почит и през средновековието – всеки рицар трябвало да има седем умения. Едно от тях било – точно така, позна! - плуването. Днес рицари няма, но едно от уменията, които съвременният човек трябва да притежава е да знае как да се грижи за своето здраве и добрата си форма. И така - ето кои са невероятните ползи от плуването и защо трябва колкото се може по-често да посещаваш плувния басейн.

Плуването и красотата

Когато се говори за плуване, винаги първо се говори какви са неговите ползи за здравето. И това е така, но не бива да пропускаш и изключителния бонус на плуването – можеш да постигнеш невероятно добра форма и като плуваш неусетно се грижиш и за красотата си.

Плуването сваля килограми и извайва тялото

Плуването е един много приятен начин да оформиш тялото си красиво. С него не само ще свалиш килограми, но ще намалиш и обиколките на стратегическите места – талия, ханш, бедра. В същото време, тъй като плуването натоварва комплексно цялото тяло, то ще се стегне, а мускулите ти ще се оформят красиво. При плуване се изгарят толкова калории, колкото при аеробиката и при алпинизма. Само за половин час при умерено темпо се изгарят средно 270 калории, но ако увеличиш интензивността, може да достигнеш до изгаряне на 700 калории за един час. Тъй като съпротивлението на водата е 10 пъти по-голямо от това на въздуха, то за разлика от бягането и колоезденето, плуването не е само кардио, но и силова тренировка. Затова освен, че се губят килограми, се изграждат и мускулите.

Плуването тонизира кожата

При плуване в басейни с минерална вода, кожата ти се тонизира, насища се с минерални вещества, целулитът се изглажда и намалява. Като цяло кожата ти става мека, еластична и хидратирана. Накратко – тенът ти се озарява и ти засияваш!

Плуването и здравето

Едно от предимствата на плуването е, че може да го практикуваш целогодишно. Вече казах, че то натоварва комплексно цялото тяло, но освен за красив външен вид, плуването е много полезно за здравето и психиката ти. За съвсем кратък период започват да се наблюдават подобренията на здравословното ти състояние, но затова пък те са дългосрочни. Какво се случва?

Намаляват болките в гърба и кръста

Ако редовно посещаваш басейна, ще забравиш за болките в гърба и кръста от прекаленото седене пред компютъра и недотам активния начин на живот. Болките значително намаляват дори при хора с хронични болки в гърба. И затова са достатъчни дори само 2 пъти седмично посещение на басейна.

Подобрява се работата на мозъка

Ще се засили способността ти да се концентрираш, паметта ти и вниманието. Това е резултатът от плуването – защото се подобрява кръвообращението, увеличава се количеството кислород към мозъка, а това води до подобряване на всички жизнени функции.

Настроението ти ще се повиши

Плуването успокоява, създава чувството на свобода, на щастие. Повишава жизнеността и определно успокоява нервната система.

Тялото ти става по-гъвкаво

Плуването не само извайва мускулите ти. То прави тялото ти по-силно, но и по-гъвкаво. Във фитнеса мускулите стават по-обемисти и твърди, но по-малко гъвкави.

Регулира кръвното налягане

Доказано е, че при плуване се регулира кръвното налягане. Само за няколко седмици плуване, високите стойности на кръвното налягане се намаляват. Особено полезно е за хора с хипертония и заседнал начин на живот.

Подобрява работата на сърцето, намалява риска от диабет

Може да се каже, че плуването е перфектното кардио упражнение. То е аеробика за сърцето и го кара да работи по-добре. Подобрява се кръвообращението, намаляват се възпалителните процеси в организма, намаляват се нивата на холестерол, намалява риска от диабет.

Плуването помага при астма и респираторни проблеми

Плуването подпомага работата на дихателната система и развива белите дробове. Много е ефективно при астма – плуването учи как да се правят повече движения с по-малко въздух. Именно за това се препоръчва на хора с астма не да бягат, а да плуват.

Доказано е, че плуването удължава живота. Накратко – ако искаш да направиш нещо добро, приятно и полезно за себе си – плувай! Време е да сложиш банските и да се гмурнеш в басейна.

Назад към всички блог публикации