ae4b3fd09b627bc6574b2540f65ca0e38663e179.jpg

Слънце и слънцезащита според типа кожа

Ееех, слънцето! Плажът, морето или просто излежаването около басейна. Колко си мечаем за тях, докато чакаме лятото...

Слънцето безспорно има много положително въздействие – ще ти повиши настроението, ще те тонизира, ще помогне да се синтезира в организма ти така полезния витамин D. Освен това ще помогне да се образува мелатонин – хормона на благоденствието. Но! Не трябва да подценяваш, че стоенето на слънце може да има и негативно влияние за теб. Ако стоиш по-продължително под слънчевите лъчи може да си причиниш разрушителни ефекти на кожата – от слънчево изгаряне до ускорено стареене и дори рак на кожата. Не се стряскай, защото всичко това може да се контролира и да се елиминират опасните действия на слънцето.

Опасните лъчи на Слънцето

Лъчите, които излъчва Слънцето са многобройни – космически, гама-лъчи, рентгенови лъчи, ултравиолетови (UV), състоящи се от UVC, UVB и UVA-лъчи и разбира се - видимото излъчване, инфрачервени лъчи (IR) и радиовълни. Все пак, добре е да знаеш, че най-опасните не достигат Земята, но тези, които достигат до нас са UVB, UVA, видимите и инфрачервените лъчи и те влияят на организма. UVA лъчите навлизат по-дълбоко в кожата и предизвикват по-бързото й стареене и възможността за сериозни заболявания. UVB лъчите рушат горния слой на кожата и причиняват самото слънчево изгаряне и също крият сериозни опасности.

Как да се предпазваш от вредното влияние на Слънцето

Първото и най-важно условие го знаеш – не прекалявай със стоенето под директна слънчева светлина. Избягвай часовете на най-силно слънцегреене. Винаги слагай шапка и качествени слънчеви очила с добър защитен фактор. Избирай си висококачествени слънцезащитни продукти и когато ги нанасяш не забравяй никоя част от тялото си. Използвай слънцезащитен продукт дори в облачни дни. Но как да разбереш кой слънцезащитен продукт е най-подходящ и добър за теб?

Какво е SPF и каква слънцезащита осигурява

Накратко SPF означава фактор за слънцезащита (Sun Protection Factor). Доскоро се предлагаха само продукти, които осигуряват защита само от UVB лъчите. Те се означават с различен SPF. Добре е да знаеш, че вече има продукти, които предпазват и от UVA лъчите. На опаковките са означени с „широкоспектърен слънцезащитен фактор“. Номерът SPF означава с колко се увеличава времето, докато кожата започне да почервенява. Например, ако на кожата й трябват 10 минути да почервенее без защитен крем, то ако се нанесе върху нея продукт със SPF 30 това време вече ще е 300 минути. SPF варира от 10 до 50. И отново отбелязвам, че SPF не дава информация до колко е защитата от UVA лъчите, а само от UVB лъчите. Повечето дерматолози препоръчват употребата на слънцезащитни средства с фактор 15 или 30.

Типовете кожа и продукти с какъв SPF са подходящи

Типовете кожа се разделят основно на 6:

Фототип 1

Към този фототип са хората с много бяла кожа, светли очи, светла коса, множество бенки, участъци с татуировки. Това са хората, чиято кожа изгаря много бързо и е сред най-застрашените. За хората от този фототип не се препоръчва да се излагат директно на слънце. Ако ти спадаш към този тип, трябва да използваш слънцезащитен крем с най-висок фактор 50+.

Фототип 2

Хората от този тип също са със светла кожа, руса или светлокестенява коса, сини или кафяви очи и лунички. При този тип кожа също не е добре да се излагаш много дълго на слънце. Избери фотозащитен продукт с фактор 50. Може да ползваш крем с по-нисък фактор, но не по-малък от 30.

Фототип 3

Тези хора са със светла кожа, кестенява коса, кафяви или светли очи. Ако си от този тип, си сред най-облагодетелстваните, защото при правилна употреба на слънцезащитни продукти няма да изгориш, а ще успееш да придобиеш приятен загар. Имаш нужда от средна степен на защита – фактор 15, 20 или 30.

Фототип 4

Това са хората с матова кожа, тъмнокестенява коса и кафяви очи - истинските късметлии! Рядко може да се случи да изгориш от слънцето и бързо правиш прекрасен тен на кожата. Може да се наслаждаваш на слънчевите лъчи доста продължително време. Все пак, трябва да предпазваш кожата си от увреждане - затова използвай слънцезащитен продукт с фактор 10 или 15.

Фототип 5 и 6

Двата типа са почти идентични – те са с тъмна кожа, тъмни коса и очи.Тези хора са с кожи, които лесно усвояват слънчевите лъчи. Все пак е добре да се нанася крем против слънце, дори и с най-ниския фактор.

Бебета и деца

Важно е да не пропусна, че независимо от типа кожа, при бебетата и децата има нужда от специална защита, защото те имат особено чувствителна кожа, чиято защитна система все още не е напълно развита. Поради тази причина бебетата и малките деца не бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина. В слънчеви дни трябва да са напълно покрити с дрехи, да носят шапка и при възможност да стоят на сянка.

Как да нанасяш слънцезащитните продукти

Обилно! 15-20 минути преди да се излегнеш на плажа или около басейна, нанеси обилно равномерен слой слънцезащитния си продукт, за да покриеш всички участъци от тялото. Нанасяй системно на всеки два часа, особено след плуване.

Важно!

Винаги използвай различни слънцезащитни продукти за лице и тяло, тъй като кожата на лицето е по-нежна и е повече изложена на риск от изгаряне и увреждане!

Ето че вече знаеш как може да се наслаждаваш спокойно на времето на плажа или край басейна, да нямаш никакви проблеми с кожата и да направиш секси шоколадов тен!