976cb68ce08b03a767639f58c1a7f601f3f38e76.png

Урок по позитивизъм по време на изолация

Позитивизмът е начин на живот и религия на щастливите хора. Можеш ли да наречеш себе си „позитивен човек“? Ако се замисляш и не можеш да отговориш веднага на този въпрос, то този текст е точно за теб.

1. Безценно време прекарано с любимите хора. Едно от най-хубавите неща на света е общуването с останалите. Близките ти са хората, които винаги те зареждат с енергия и позитивизъм. По време на изолацията с моите близки преоткрихме позабравени настолни игри на думи като скрабъл и асоциации, забавната игра „Не се сърди човече“ и най-любимата ми – Монополи. Ако победния дух не ти е достатъчен и искаш да добавиш повече тръпка към игрите, още по-добре! Включи допълнителни условия към тях като например: „Който изгуби, ще измие чиниите тази вечер“ или „Който изгуби, ще приготви закуската утре сутрин“. Така ще имаш още по-голям стимул да спечелиш, а и никой не обича да мие чинии, нали?

2. Имаш време за всичко, за което преди нямаше време. Купи си онази книга преди 2 месеца, но все още си едва на 67 страница, защото все не успяваше да намериш време за нея? В 00ч на 01.01.2020г си обеща тази година да спортуваш активно, но гиричките у вас вече са хванали дебел слой прах или голям паяк усърдно плете паяжината си около тях? Записа се на онлайн курс по програмиране за начинаещи, харесваше ти, но в един момент просто го заряза, защото все нямаше време? Е, сега имаш време. Имаш време за всичко. Наистина за всичко. Направи списък на нещата, които искаше да свършиш преди, но така и не успя, и започни да отмяташ едно по едно. Сега е идеалния момент за почивка, лично усъвършенстване и всичко останало, за което душата ти мечтае, и ще те накара да се почустваш щастлив.

3. Повече време с домашния ти любимец. Вероятно вече си забелязал забавните картинки, циркулиращи из интернет пространството в последните няколко дни, които гласят: „Отдавам куче под наем за разходка.“ Ако си от късметлиите, които имат малък косматко вкъщи – честито! Освен начин за допълнителен доход, ти имаш всекидневен билет за навън, макар и с кратка давност. А ето и още няколко позитиви за теб и твоя isolation buddy по време на карантина. Наличието на домашен любим вкъщи и в частност игрите с него помагат за намалянето на нивата на стрес. Можеш да опиташ да го научиш на забавен номер или пък да изпълнява някоя команда. Каквото и да решиш, времето прекарано с домашния ти любимец минава приятно и неусетно, а усмивката е крайният резултат от него.

4. Можеш да работиш от вкъщи по анцуг или с любимата ти пижама (ако професията ти го позволява). Сигурно и ти си имал дни, в които просто не можеш да се разделиш с леглото и изобщо не ти се пътува 30 минути в претъпкания градски транспорт, за да стигнеш до работа. Тогава тайно си мечтаел телепортирането вече да беше измислено, но ето, че сега то дори не ти е необходимо. Отдъхни си от неприятните задръствания, защото сега имаш възможност да превърнеш дома си в най-уютния хоум офис, където чашата с билков чай е буквално на една ръка разстояние, а пижамата и анцугът са новите топ тенденции в облеклото за пролетта. Още едно преиумуществото на спортния дрескод вкъщи – можеш да замениш следобедната почивка за кафе с кратка раздвижваща цялото тяло тренировка. На това се казва win-win ситуация!

5. Социалните контакти не са отменени. Едно от нещата, които най-много ми липсват по време на изолацията, е забавна съботна вечер с момичетата на по чаша вино. Но за всеки проблем – има решение. Ако и на теб ти липсват приятелите – определете си ден и час за среща онлайн. Организирай видеочат с твоите приятели и наваксайте на по чаша кафе, вино или друго любимо питие, защото малко смях и сладки приказки никога не са излишни.

6. Време е изчистиш дома си от ненужните вещи. Колкото и досадно да ти прозвучи – пролетното почистване на дома тази година започва по-рано. И без това няма къде да отидеш и нямаш друго за правене, особено в „почивните дни“. Предизвиквам те да се отървеш от ненужните вещи, които с години си трупал и заемат толкова място в дома ти. Пробвай да създадеш нова перспектива, опитай да преобразиш дома си като разместиш някои от мебелите и създадеш по-голям уют. Дори можеш да взаимстваш идеи за пренареждане на предметите по фън шуй. Позволи на добрата Чи (енергия) да влезе в дома ти и усети разликата.

7. Промени живота си. Казват, че всичко в живота се случва с причина. А ако не знаеш причината, вероятно все още не си я осъзнал. Пътят към осъзнаване е дълъг и стръмен. Но сега имаш достатъчно време да го извървиш целия, за да направиш равносметка, да анализираш грешките си и да положиш повече усилия за осъществяването на най-смелите си мечти. Времето е най-ценният актив, който можеш да притежаваш, а сега то ти е поднесено на тепсия. Използвай го мъдро – чети, учи, спортувай, усъвършенствай се, медитирай и бъди целеустремен, а то ще ти се отблагодари по-скоро отколкото предполагаш.

Не забравяй, че чашата е толкова пълна, колкото ти решиш, че е. Всичко зависи от теб.

Назад към всички блог публикации