c239cbdfa22d590d7af006786669490249ad7138.jpg

Здрав дух в здраво тяло по време на извънредно положение

Казват, че здравето не е всичко, но всичко без здраве е нищо. И като всяко нещо в живота, и за него трябва да се полага старание, но не чак толкова много. Нещата изброени по-долу може да ти се сторят клише, защото те не са нищо ново под слънцето. Ти знаеш за тях, вероятно дори скоро си мислил за тях, вероятно правиш някои от тях. Все пак аз отново ще ти ги кажа, защото съвет от приятел никога не е излишен.

1. Избягвай стреса. Лесно е да се каже. Трудно е да се направи. Аз самата си го повтарям постоянно, но не винаги успявам да избягам от него. И въпреки това - ти си длъжен да опиташ, защото той води до засиленото производство на хормона кортизол. Този неприятен хормон, който подава сигнали към мозъка ти за наличие на непосредствена заплаха, или по-простично казано - влие много зле на организма ти. Ето какво правя аз - прекарвам няколко часа на ден в изолация от отровните пипала на социалните мрежи и се чувствам много добре. Вместо това прочетох книгата, за която все не ми оставаше време. Ти можеш да започнеш да учиш нов език онлайн или пък да сготвиш нещо ново и интересно. Има толкова интересни неща, които не се римуват с думата с-т-р-е-с, които са вълнуващи, а дори не е необходимо да излезеш от вкъщи, за да ги осъществиш.

2. Спортувай редовно. Движението е живот, спортът е здраве. Но как да останеш активен докато си у дома? Импровизирай! Знаеш ли, че в Китай в разгара на строгите мерки, взети заради вируса, има хора, които правят по 6450 обиколки в стая в дома си, за да „пробягат“ маратонска дестинация? Щом могат те, значи можеш и ти! Избери упражнения, които отговарят на физическото ти състояние и лесно могат да се изпълняват и в домашни условия само със собствено тегло – планк, коремни преси, клекове, лицеви опори и др. Само 20 минути упражнения на ден са достатъчни за тялото ти да произвежда ендорфини – химическите вещества, които те карат да се чувстваш по-щастлив и с приповдигнато настроение.

3. Храни се балансирано. Знам, че звучи клише, но човек наистина трябва да се храни здравословно и разнообразно, за да доставя на организма си необходимото количество полезни вещества и всички системи в него да функционират оптимално. Няма перфектна формула как трябва да се храниш, какво точно трябва да ядеш или колко. Това за мен е строго индивидуално и истината е в баланса. Представи си, че организмът ти е везна, която трябва да балансира постоянно, за да не натежи повече в единия си край. Най-важното е да позволяваш на тялото ти да си набавя повече полезни вещества от храните, които приема. Това не е мода. И диета не е. Това е начин на живот.

4. Пий хранителни добавки и витамини при необходимост. Колкото и да се стараеш да се храниш пълноценно, понякога просто няма как да си набавиш всички витамини чрез храната. Това не значи, че трябва да пиеш една шепа хапчета без реално да си се замислил необходими ли са ти? Изследванията в тази област сочат, че за различните възрасти, необходимостите са различни. Така например за тези на възраст между 20 и 30 години са много подходящи мултивитамините. За нервната система и силен имунитет на хората между 30 и 40 години се препоръчват витамини от групата В, магнезий и витамин С. След 40-годишна възраст настъпва период, в който трябва да се погрижиш да съхраниш младостта си и да защитиш всичко уязвимо в тялото си. При понижен тонус или наличие на анемия е добре да приемаш хранителни добавки с желязо, витамин D – за здрави кости, а за да защитиш сърцето и кръвоносните съдове е важно да осигуриш на тялото си витамин В12 и фолиева киселина.

5. Прекарвайте повече време на открито сред природата. Това за съжаление няма как да не те натъжи сега, но не унивай – отвори прозореца и позволи на слънцето да влезе в твоя дом. Убедена съм, че дори само гледането през прозореца има релаксиращ ефект. Правени са опити в офис, в който има гледка към природа, дигитално изображение на стената и бяла стена. След стрес се оказало, че служителите, които имали природен пейзаж пред очите си, много по-бързо се възстановили от напрежението. Не случайно нашите космати приятели обичат да стоят любопитно на первазите по терасите и да наблюдават какво се случва навън.

6. Осигури на организма си достатъчно време за почивка и сън. Сънят често е най-подценяваната част от здравословния начин на живот. Оптималната му продължителност за здрав възрастен е между 7 и 9 часа на денонощие. И да, всеки човек спи, но как се чувстваш, когато се събудиш, казва много за това колко активен ще бъдеш през деня. Замислял ли си се кое влияе на качеството на съня освен неговата продължителност? Случвало ли ти се е да спиш много, но въпреки това след като се събудиш да продължаваш да се чувстваш изморен? Според изследвания в тази област качественият сън се определя според това дали:

  • можеш да заспиш за по-малко от 30 минути;

  • не се будиш повече от веднъж на нощ;

  • не си будувал за повече от 20 минути, след като веднъж си заспал;

  • спиш през поне 85% от времето, прекарано в леглото.

И тъй като ти можеш пряко да влиеш на качеството на съня ти, ще ти дам следните идеи, които да опиташ още тази вечер:

  • Направи си график на заспиване като се стремиш да си лягаш по едно и също време. Да, дори и през почивните дни.

  • Измисли си релаксиращ ритуал преди лягане – занимавай се с нещо, което не ти носи тревожност, а напротив кара те да се отпуснеш физически и психически. Почети книга или послушай приятна музика. Ограничи смартфона и телевизията поне час преди това.

  • Ако заспиваш трудно и се будиш лесно – избягвай следобедната дрямка, защото макар и сладка, тя краде от нощното ти спокойствие.

  • Спи удобно. Осигури на тялото си удобен матрак и възглавница, и нека спалнята е твоето кътче на спокойствие и уют.

  • Благоустрой спалнята – наслади се на хладна температура в стаята в диапазона 15-19°C и си осигури отсъствието на всякакви шумове и светлина. Тук на помощ идват пособия като маски за очи, тапи за уши, завеси, щори, овлажнител за възхуд и каквото друго сметнеш, че ще те накара да се чувстваш добре.

И не на последно място – усмихни се. Усмихвай се всеки ден, защото животът сам по себе си е достатъчен повод за радост.

Назад към всички блог публикации