28d878ade800746a638e6861a15a31c6af44363a.jpg

Витамин D – безценният подарък на слънцето

Какво закуси днес? Яйца? А после пи ли кафе някъде навън? И ако на обяд хапна сьомга и след това се наслади на една хубава разходка под ласкавите лъчи на слънцето, то – поздравления! Вече имаш нужното количество витамин D. И то в изобилие! Но защо набавянето му е толкова важно и трябва да му се отделя толкова внимание?

Ползите от Витамин D – слънчевият витамин

През последните месеци всички се убедихме колко е важен силният имунитет. И тук се крие една от най-големите ползи от слънчевия витамин - неговата способност да повишава имунитета. Витамин D е много ефикасен срещу настинки и грип! И не само това – като си доставяш нужното количество, си осигуряваш здравето на костите и зъбите, защото една от най-важните му роли е поддържането им. Не по-маловажно е подкрепянето на нервната система и мозъка, сърцето и белите дробове. Наистина звучи сериозно. Но това не е всичко. Достатъчното количество витамин Д може да предпази от сериозни заболявания като рак, диабет и множествена склероза.

Как да разбереш дали имаш недостиг на витамин D

Чувстваш ли липса на мускулна сила и болки в костите? Това е един от признаците за недостиг на витамина. Хроничната умора, честото боледуване от простудни заболявания и вирусни инфекции също са сред признаците за недостига му. И нещо изненадващо - едва ли може да предположиш, че ако качваш килограми, това може да се дължи на недостатъчно количество от слънчевия витамин. Както и ако настроението ти е леко подтиснато – недостигът му може да причини депресивни състояния.

Как да си го набавяш

Всяка разходка или каквото и да правиш навън е безценна полза. Защото това е най-добрият, най-лесният и най-приятният начин за набавяне на безценния витамин – директно от слънцето. И съвсем не е необходимо да стоиш безкрайно дълго – колкото и да ти е зает денят, може да отделяш всеки ден между 15 и 30 минути да си под лъчите на слънцето. Ако си с руса коса – си от облагодетелстваните в случая, защото за русите хора е достатъчно по-малко време – само 15 минути на ден. Колкото по-тъмна е кожата, толкова по-дълъг престой е необходим, но и той не е чак толкова много по-дълъг – 30 минути са достатъчни. А през зимата? Макар и да няма толкова слънце, то пак престоят на открито може да го набавя. През зимата най-подходящите часове за това са между 11 и 15 часа. И разбира се, както повечето витамини и витамин D може да се приема чрез храна или като хранителна добавка.Така че – възможностите да си доставиш нужните количества витамин D не са никак сложни.

Полезните храни

Вече казах, че другият начин за набавяне на витамин Д е чрез храната. Кои са полезните храни, съдържащи витамина? Отговорът може леко да те разочарова - защото малко храни съдържат по-големи количества витамин D, ако той не е допълнително добавен. Най-популярните храни са по-мазните риби - сьомга, пъстърва, скумрия, риба тон, змиорка, също черен дроб, мляко, сирена, яйчен жълтък, ядки. И да не пропусна гъбите – те също могат да доставят витамина, особено ако при отглеждане са излагани на ултравиолетова светлина.

Доста казах за ползите от витамин D и стигам до най-приятната част – бонуса! А той е – слънчевият витамин забавя стареенето, той е „виновник“ за младежкото излъчване и красота. И за още нещо много желано – за стройно и гъвкаво тяло. Така че – похапвай си здравословни храни, радвай се на слънцето и ела на гости в AQUAHOUSE Thermal & Beach!